Reykjavik – Vi skal nære de ældres livsgnist

HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen
HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen

Plejehjemmet Soltún i Reykjavik er det første af sin slags på Island. Og man mærker den rummelige og hjertelige atmosfære, så snart man træder inden for på plejehjemmet. Det prægede både det kunstneriske hold og hvad der kom ud af det kunstneriske samarbejde med stedets beboere. 5 ældre mennesker fik en stor oplevelse. Fire af dem er demente, og kunne ikke huske hvad de var med i, men deres kroppe kunne huske bevægelserne, som de havde øvet med danserne.

 

Det ægte nærvær

Filosofien på Sóltún er, at de vil nære de ældres ’livsgnist’. De ældre skal begejstres, så de kan føle glæde og ikke mindst mærke dem selv. Plejehjemmets leder, Anna Birna Jensdóttir, siger, at det drejer sig om ”det ægte nærvær, hvor man lytter, rører og føler sammen”. Derfor gør plejehjemmet også meget ud af lave ting med beboerne. De sørger for at få livet uden for plejehjemmet ind, så de ældre kan føle, at de stadig kan opleve de samme ting som andre mennesker.

Derfor var Anna Birna heller ikke i tvivl om, at HAPPY END har været en stor gave for dem. ”Projektet falder ind under vores syn på tingene, hvordan samvær og medmenneskelighed skal være.” Anna Birna har også kun positive ting at sige om projektet. ”Man kan egentlig sige, at resultatet næsten er utroligt. For vi kender jo personerne, og de har vist nye sider. Og man kunne se, at de pårørende var forundrede over, hvad deres bedsteforældre kunne gøre. De fik nye sider af mennesket at se.”

HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen
HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen
HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen
HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen

Følelsen i mennesker dør ikke

Projektet formåede at holde de dementes fokus i de tre kvarter forestillingen varer, hvilket er meget usædvanligt. Anna Birna er ikke i tvivl om, at succesen især skyldes performerne, og deres høje grad af professionalisme og respekt for beboerne. ”Det har smittet af på beboerne, at performerne har et så stærkt nærvær, og at respekten stråler ud af hver eneste handling. Det er en gave at få nogle mennesker ind i plejehjemmet, som forstår at følelsen i mennesker ikke dør, selvom de måske ikke længere husker, taler, rører sig eller udtrykker sig klart. Det er den største sejr, at de har givet de ældre muligheden for at få følelsen eller livsgnisten ind i livet igen”.

 

HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen
HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen
HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen
HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen
HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen
HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen

Ældre lærer nyt i trygge og tillidsfulde rammer

Projektet viser, hvor vigtigt det er udvise nærvær og støtte, når de ældre skal udtrykke sig, hvilket er noget Sóltún tager med sig som en erfaring fra projektet. Når der er trygge og tillidsfulde rammer kan de ældre lære helt nye ting, som man ofte ikke har fantasi til at forestille sig i en hverdag med plejerutiner. På Sóltún tog performerne udgangspunkt i de ældres minder om den islandske natur, og derefter hjalp performernes deres kroppe dem med at huske bevægelserne. Derudover skabte forestillingen også et fællesskab mellem de involverede beboere. Samarbejdet imellem dem gjorde, at de havde overskud til at hjælpe hinanden. Det sker ellers sjældent.
[Læs interview med beboer Àslaug: ”UDTRYK DINE FØLELSER UDEN TØVEN”]

HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen
HAPPY END på plejehjemmet Soltún i Reykjavik. Foto: Per Morten Abrahamsen

En mening om “Reykjavik – Vi skal nære de ældres livsgnist”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *